Banner waadi

Flexbranche

Waadi

Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs

De Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Afgekort de Waadi. Sinds 1998 al een begrip en één van de bekendste en belangrijkste wetten in de flexbranche. Maar er is ook een hele geschiedenis aan wetten die voor de Waadi kwamen. In onderstaande video geven we een kleine geschiedenisles.

De regels van de Waadi zijn voor uitzendbureaus, detacheerders en andere intermediairs die arbeidskrachten ter beschikking stellen. Ook als je geen uitzendbureau, detacheerder of intermediair bent, kunnen de regels van toepassing zijn. Als je namelijk als bedrijf alsnog personeel aan andere bedrijven uitleent, val je onder de wet.

Het doel van de wet is om te zorgen voor transparantie voor medewerkers en om medewerkers, die ter beschikking worden gesteld, te beschermen tegen misstanden in de flexbranche zoals discriminatie, illegale arbeid, te lange werktijden en onderbetaling door uitzend- of detacheringsorganisaties. De Waadi moet de flexbranche reguleren.

De Waadi bestaat uit 2 geboden en 4 verboden.

Geboden

1. Gelijke behandeling – Uitzendondernemingen moeten erop toezien dat flexwerkers op dezelfde manier behandeld worden als eigen personeel (medewerkers) en dat aan flexwerkers naar verhouding dezelfde lonen en vergoedingen betaald worden als die de opdrachtgever aan zijn eigen medewerkers, in gelijke of gelijkwaardige functies, betaalt. Dit heet loonverhoudingsvoorschrift. Bij cao mag hiervan in speciale gevallen worden afgeweken.

Tevens is bepaald dat flexwerkers gelijke toegang moeten krijgen tot de bedrijfsvoorzieningen en diensten van de opdrachtgever, zoals kantine, sportfaciliteiten, kinderopvang- en vervoersfaciliteiten. Daarnaast dienen de interne vacatures duidelijk en tijdig aan flexwerkers kenbaar gemaakt te worden, zodat de flexwerker hier ook op kan solliciteren.

2. Informatie veiligheid – Voorafgaand aan de uitzending moeten flexwerkers worden geïnformeerd over de vereiste beroepskwalificaties, bijvoorbeeld scholing en ervaring en over veiligheid en arbeidsomstandigheden. Dit heet de doorgeleidingsplicht.

Hiervoor gebruiken we het arbodocument en/of RI&E met de beschrijving van de risico’s op de werkplek voor de veiligheid en gezondheid van de flexwerkers.

Verboden

1. Verbod op tegenprestatie arbeidskracht – Het is verboden voor het uitzenden van flexwerkers een tegenprestatie te bedingen. Dit betekent onder anderen dat van flexwerkers voor het vinden van uitzendwerk geen financiële bijdrage kan worden verlangd.

2.
Belemmeringsverbod – Het is verboden om na afloop van de terbeschikkingstelling de flexwerker te belemmeren om rechtstreeks in dienst te gaan bij de opdrachtgever. Wel kan de uitzendonderneming een redelijke vergoeding bedingen bij de opdrachtgever voor verleende diensten in verband met de terbeschikkingstelling, werving en/of opleiding van de flexwerker.

3. Verbod op t
er beschikking stellen bij arbeidsconflict – Op het moment dat er bij een opdrachtgever een staking is, is het voor de uitzendondernemingen verboden om flexwerkers uit te zenden naar deze opdrachtgever binnen dezelfde afdelingen waar gestaakt wordt. Naar afdelingen waar niet gestaakt wordt, mag je wel uitzenden, tot dusver dat de staking niet gebroken wordt. Een flexwerker die al voor de staking werkte, mag dus blijven werken, mits deze niet wordt ingezet op de plek van de stakende flex-/medewerker.

Bij oproeping tot algehele staking binnen een branche, mag geen enkele flexwerker ter beschikking worden gesteld in die branche.

4. Verbod ter beschikking stellen zonder registratie – Het is verboden om ter beschikking te stellen zonder geregistreerd te zijn in het handelsregister van de KvK. Dit geldt voor uitzendondernemingen die niet geregistreerd staan, maar je mag ook niet naar een opdrachtgever uitzenden die niet geregistreerd staat.

Toezichthouder

De Nederlandse arbeidsinspectie ziet toe op het naleven van de Waadi. Zij controleren of werkgevers zich aan de wet houden. Dit kunnen ze ook doen, omdat zij een (anoniemen) melding hebben gekregen van bijvoorbeeld een flexwerker of vakbond. Zij zijn bevoegd om informatie te ontvangen over de ter beschikking gestelde flexkracht. Organisaties zoals de Belastingdienst en erkende certificerende instellingen, mogen vanuit de Waadi onderling gegevens uitwisselen om toezicht te houden op de wet.

Bij overtreding van de wet, kan er een boete worden opgelegd. De hoogte van de boete hangt af van wat er precies is overtreden vanuit de wet. Maar het kan aardig in de papieren lopen. Sterker nog, de Nederlandse arbeidsinspectie heeft ook de bevoegdheid om de werkzaamheden (permanent) stil te leggen. Dan kun je dus je organisatie wel sluiten (voor een tijdje).

Meer inspiratie nodig? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!