Het ontwikkelen van personeel kost geld. Een investering waar binnen jouw organisatie misschien weinig tot geen budget voor is. Dit zorgt er vaak voor dat de ontwikkeling van medewerkers op een laag pitje wordt gezet en dat is zonde. De overheid ziet ook dat leren en ontwikkelen binnen organisaties belangrijk is. Daarom is er een speciaal budget vrijgemaakt voor het MKB om de ontwikkeling van medewerkers ook voor deze organisaties toegankelijk te maken. Ben je ook een MKB? Lees dan snel verder om erachter te komen of de SLIM-subsidie ook interessant is voor jouw organisatie!
Wat is een SLIM-subsidie?
De SLIM-subsidie is een subsidie vanuit het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie stelt elk jaar miljoenen beschikbaar voor het stimuleren van leren en ontwikkelen in het MKB. Je kan de SLIM-subsidie op vier manieren inzetten:
- De scholingsbehoefte van de organisatie in beeld brengen in een opleidings- of ontwikkelplan
- Loopbaan- en ontwikkeladviezen opstellen voor medewerkers
- Aanbieden van praktijkleerplaatsen voor basisopleidingen
- Ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen en invoeren van een methode die werknemers stimuleert zich te ontwikkelen tijdens het werk
Wanneer kom ik in aanmerking voor de subsidie?
De SLIM-subsidie is speciaal voor het MKB. Toch zijn er een paar uitzonderingen voor bedrijven die ook gebruik kunnen maken van de subsidie. Zo kunnen grootbedrijven in de landbouw-, horeca-, of recreatiesector ook gebruik maken van de subsidie. Hieronder lichten we per groep toe wat de SLIM-subsidie voor de organisatie kan betekenen.
MKB-ondernemingen
MKB-bedrijven kunnen een subsidie tot 25.000 euro ontvangen. Houd er wel rekening mee dat niet het hele ontwikkelplan wordt gedekt door de subsidie. Kleine ondernemingen krijgen 80 procent vergoed. Bij middelgrote bedrijven is dit 60 procent. Houd er als organisatie dus rekening mee dat je zelf ook wat in de spaarpot moet doen. Dit geldt overigens voor alle groepen.
Aanvraagmomenten: 1 maart t/m 31 maart & 1 september t/m 30 september
MKB samenwerkingsverbanden
Een samenwerkingsverband is een samenwerking tussen twee of meer MKB’s die niet verbonden zijn aan elkaar. Het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst is hierbij verplicht. De subsidie voor samenwerkingsverbanden is maximaal 500.000 euro, waarbij er maximaal 200.000 euro per samenwerkingspartner wordt toegekend. De vergoeding bij samenwerkingsverbanden is net als bij middelgrote bedrijven 60 procent.
Aanvraagmoment: 1 juni t/m 30 juni
Grootbedrijf landbouw, horeca of recreatiesector
De landbouwsector kan een maximale subsidie van 20.000 euro aanvragen. Binnen de horeca- en recreatiesector is de maximale subsidie 200.000 euro. Voor deze grote bedrijven geldt ook dat de subsidie 60 procent van de totale investering vergoed.
Aanvraagmoment: 1 juni t/m 30 juni
Waar kan ik de subsidie aanvragen?
De subsidie wordt twee keer per jaar verdeeld. De eerste ronde is in maart en de tweede ronde in september. Je kan een aanvraag doen vanaf 1 september 2021 tot 30 september 2021. Vanaf twee weken voor de opening van de aanvraag kun je je registeren als ‘aanvrager’ via het Subsidieportaal van Uitvoering van Beleid. Op de website van de Rijksoverheid ( www.mijnuitvoeringvanbeleidszw.nl ) staat alle informatie over de subsidie en de aanvraag uitgelegd. We zijn de samenwerking aangegaan met Degave. Degave is een subsidieadviesbureau en is gespecialiseerd in het aanvragen van subsidies. Zij helpen je graag bij het aanvragen van de SLIM-subsidie. Neem een kijkje op hun website www.degave.nl of neem direct contact op via 088-0665004.
Shaer e-learning
Als het is gelukt en je ontvangt de SLIM-subsidie, dan helpen wij je graag verder met het ontwikkelen van bijvoorbeeld een onboarding of maatwerk e-learning. Met ervaring op gebied van online en blended leertrajecten, voorzien wij je organisatie van een passend leertraject. Of het nu een inwerktraject of het door ontwikkelen van personeel is, wij denken graag met je mee. Door onze kennis te delen en jullie kennis tot ons te nemen, komen we tot een persoonlijk leeroplossing.
Succes met je aanvraag!