Banner kostprijs
/ Inspiratie / Kostprijs

Flexbranche

Kostprijs

De kostprijs bestaat uit verschillende elementen

De kostprijs. Geen onbekende term in Uitzendland. De kostprijs is het bedrag dat je als uitzendonderneming moet betalen om de flexkracht te laten werken bij de klant. Daarom belangrijk dat je weet hoe de kostprijs is opgebouwd. In de video hieronder vertellen we je meer over de kostprijs.

Elementen kostprijs

De kostprijs bestaat niet alleen uit het loon dat je moet betalen aan de flexkracht. Er zijn meer elementen die behoren tot de kostprijs. De kostprijs wordt opgebouwd uit loongebonden kosten, werkgeverslasten cao en werkgeverslasten sociale premies. Deze elementen die onder deze kosten vallen, kun je bij elkaar optellen. Per jaar zijn deze kosten namelijk hetzelfde. Hieronder meer over deze elementen.

Loongebonden kosten

De loongebonden kosten bestaan uit onderdelen die behoren tot het loon van de uitzendkracht. Naast het brutoloon wat de flexkracht krijgt, heeft de flexkracht ook nog recht op reserveringen van vakantiedagen, vakantiegeld, feestdagen en kortverzuim/bijzonder verlof. Deze reserveringen zijn afhankelijk van het brutoloon en zijn daarom onderdeel van de loongebonden kosten. In de CAO voor Uitzendkrachten staat weergegeven wat het percentage van deze reserveringen zijn. Het uitzendbureau houdt bij berekening van de kostprijs dus al rekening met deze loongebonden kosten.

Werkgeverslasten cao

De werkgeverslasten zijn kosten die het uitzendbureau maakt boven op het loon van de flexkracht. Vanuit de cao zijn er een aantal kosten aangegeven waar een uitzendbureau aan moet voldoen, vandaar dat dit de werkgeverslasten cao heet. Voorbeelden van werkgeverslasten cao zijn aanvulling ziektewet, pensioenpremie, scholing en premie sociaalfonds (SFU). Werkgeverslasten cao kunnen ook afhankelijk zijn van het soort contract van een flexkracht.

Werkgeverslasten sociale premies

Werkgevers (en dus uitzendondernemingen) zijn verplicht om sociale premies te betalen aan de overheid. Deze premies worden gebruikt voor de financiering van sociale verzekeringen en voorzieningen. De uitzendonderneming betaalt de volgende premies voor de flexkracht: premie WAO, WIA en WW, premie ZVW en gedifferentieerde premie Whk. De hoogte van de premies verschilt per organisatie. Bij een aantal premies wordt er namelijk onderscheid gemaakt in grootte van de organisatie (klein, middel en groot).

Naast kosten die direct verbonden zijn aan de flexkracht, heeft een uitzendonderneming nog meer kosten. Elke onderneming beslist zelf of bepaalde kosten voor het (hoofd)kantoor of vestiging worden meegenomen in de kostprijs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor nog meer inspiratie.