Flexbranche
Algemeen Verbindend Verklaring (AVV)
AVV of niet?
Laten we het hebben over de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). Als het goed is een term die je vaag bekend voor moet komen. Want het is best wel een groot ding. Waarom? Omdat het alles te maken heeft met de cao. En de CAO voor Uitzendkrachten ken je vast wel.
Partijen met een bedrijfstak-cao kunnen de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vragen om hun cao voor de hele bedrijfstak verplicht te stellen. Dit heet een Algemeen Verbindend Verklaring. Zodra de minister hiermee akkoord gaat, geldt die cao voor alle werkgevers en werknemers in die branche. Dit komt uit de wet AVV. Dus, als de CAO voor Uitzendkrachten AVV is, dan moet iedereen in de flexbranche zich hieraan eraan houden, of je uitzendt in de techniek of detacheert in de financiƫle wereld.
Een van de grootste voordelen van een AVV is dat het voorkomt dat werkgevers met elkaar concurreren op arbeidsvoorwaarden. Met andere woorden: je kunt niet minder betalen of slechtere voorwaarden bieden dan wat er in de cao staat. Dat zorgt voor een eerlijk speelveld voor iedereen en betere arbeidsvoorwaarden voor flexkrachten.
De Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van cao's (de Wet AVV) bestaat al sinds 1937. Deze wet geeft de minister van SZW de macht om, op verzoek van cao-partijen, de cao-bepalingen verplicht te stellen voor iedereen in de bedrijfstak. Ook voor diegenen die niet betrokken waren bij het maken van de cao. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) houdt hier toezicht op.
Maar we zijn er nog niet. Er bestaat namelijk ook nog de AVV-loze periode. Een AVV is namelijk niet voor eeuwig. Het loopt vaak gelijk met de looptijd van de cao. Als die periode voorbij is, is de cao niet meer automatisch op iedereen van toepassing. Dit heet de AVV-loze periode. In deze periode moeten alleen organisaties die lid zijn van de werkgeversorganisatie van de cao zich eraan houden. Dit heet nawerking van de cao. Voor bedrijven die geen lid zijn, geldt de cao alleen als deze weer Algemeen Verbindend Verklaard is.
In de video hieronder leggen we de AVV-loze periode uit.
En zo zie je maar, die Algemeen Verbindend Verklaring is een belangrijk mechanisme dat ervoor zorgt dat iedereen in dezelfde bedrijfstak met dezelfde regels speelt. Dus de volgende keer dat je een AVV hoort, weet je precies wat het betekent!
E-learning demo
Ben jij benieuwd naar de e-learning omgeving van Shaer? Vraag snel de gratis e-learning demo aan en maak direct kennis onze innovatieve leeroplossingen.