Banner adv en atv

Flexbranche

Adv en atv

Verschil in opnemen

Adv en atv. Oftewel arbeidsduurverkorting en arbeidstijdverkorting. Het lijkt op elkaar, maar er is wel degelijk een verschil. De opbouw van adv en atv is gelijk aan elkaar, het verschil zit hem in de manier waarop de medewerker vrije uren kan opnemen. In de video hieronder leggen we uit hoe dat werkt.

Uitbetalen adv/atv

Adv kan in meerdere vormen terugkomen. Zo kan adv worden gereserveerd in een potje om het later weer op te nemen of het kan direct worden uitbetaald in de vorm van een percentage boven op het uurloon. In de uitzendbranche zie je de laatste optie het vaakste terugkomen. De flexkracht krijgt boven op het basisuurloon een extra percentage uitbetaald.

Als in de cao van de inlener het percentage van adv staat, dan moet je dit aanhouden. Mocht er geen berekening in de cao staan, dan moet je de berekening vanuit de CAO voor Uitzendkrachten hanteren. Deze berekening is als volgt:

Adv berekenen

Let op! Lees de cao goed door. Het kan namelijk per arbeidsduur verschillen of een flexkracht wel of geen recht heeft op adv. Het kan voorkomen dat iemand die 36 uur gaat werken geen recht heeft op adv, maar iemand die 38 uur gaat werken wel. Lees dus altijd wel goed de voorwaarden door die beschreven staan rondom adv/atv!

Wil je regelmatig geïnspireerd worden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.